APLANKYTI FORMUOJAMO MARŠRUTO „PIENO KELIAS“ DALYVIAI BEI BAIGTAS MOKYMO CIKLAS KLASTERIO EKSPERTAMS Spausdinti

 

2015 m. kovo mėn. projekto partneriai – Rietavo, Telšių, Kupiškio ir Plungės VVG atstovai aplankė Plungės, Telšių ir Kupiškio formuojamo maršruto „Pieno kelias" dalyvius.
Kovo 20 d. toks vizitas vyko Plungės rajone, kurio metu buvo aplankyti 4 iš 9 objektų, kurie bus įtraukti į maršrutą „Pieno kelias".

Pirmasis susitikimas vyko Gintės Kazlauskienės ekologiniame ūkyje, kuris yra Šarnelės k., Žemaičių Kalvarijos seniūnijoje, Plungės raj. Lankytojus maloniai nustebino kieme svečius pasitikusi žemaitukų veislės kumelė Klumpė, kuri nesitraukė ir visur lydėjo sodybos svečius viso vizito metu. Vėliau sodybos šeimininkė aprodė ūkį, kuriame auginamos ožkos ir avys, o pakvietusi į svečius išgerti arbatos vaišino ir savo rankomis pagamintu ožkų pieno siūriu. Gintė Kazlauskienė papasakojo ir apie savo planus – norėtų įsirengti senovinę žemaitišką klėtį, kurioje būtų sūrinė fermentinių sūrių gamybai iš ožkų ir pieninių avių pieno ir degustacinė-demonstacinė patalpa, kurioje būtų rengiamos įvairios edukacinės programos vaikams ir suaugusiems.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Sekantis buvo aplankytas Giedrės ir Pauliaus Klapatauskų ūkis „Vilkų kitokie sūriai", Vilkų k., Žemaičių Kalvarijos sen., Plungės raj. Tai smulkus šeimos ūkis, kurio savininkai gamina brandintus fermentinius pelėsinius karvės pieno sūrius. Iš viso šiuo metu gaminami 6 rūšių sūriai. Be siūrių dar gaminami natūralus jogurtas, natūrali rikota, lydytas sviestas. Senovinėje duonkepėje krosnyje kepama kvietinė itališka duona Fokadža (Focaccia), kuri degustacijų metu skanaujama kartu su sūriais. Sodybos šeimininkai ne tik pristatė savo gaminius, bet ir išsamiai bei vaizdžiai pristatė ūkio istoriją, kuri siekia net 200 metų bei knygnešių šaltinėlio ir knygnešių kelio istorinius faktus. Sodyba ir greta esantis unikalus istorinis-etnokultūrinis „Knygnešių šaltinis" sudaro istorinį, pasaulyje neturinčio atitikmens ir įtraukto į UNESCO kultūros paveldo sąrašą, knygnešystės reiškinio kompleksą. Atsižvelgdami į tai šeimininkai organizuoja kartu su sūrių degustacija arba atskirai knygnešystei skirtą istorinį pažintinį pasivaikščiojimą. Ūkis yra neformalios agroaplinkosauginės grupės „Kitoks ūkis" narys. Siekiant skleisti aplinkosauginį mąstymą ir išsaugoti natūralaus ūkininkavimo pajautą, sodybos šeimininkai kartais priima ribotą skaičių asmenų į „gyvenimo su ūkininkais" stovyklėlę.

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

Vėliau buvo aplankytas kitas objektas, formuojamo maršruto dalyvis – apartamentų kompleksas prie Platelių ežero „Saulės slėnis", kurio direktorė Loreta Šiaučiūnienė pristatė jų teikiamas paslaugas. Šioje vietoje teikiamos ne tik apgyvendinimo paslaugos ramiam poilsiui, bet ir vykdomos edukacinės pirties kultūros programos, vadovaujamos pirtininko. Rąstiniame pastate įrengta tradicinė garinė pirtis. Šalia pirties yra poilsio kambarys su gultais ir puikiu vaizdu į tvenkinį. Teikiant pirties paslaugas įvairioms grožio ir sveikatos procedūroms naudojami ne tik miškų ir pievų žolynai, bet ir vietinių ūkininkų pieno produktai. Per apartamentų komplekso teritoriją driekiasi medinių skulptūrų takas „Zodiako ženklai", kuris veda link apžvalgos bokšto, iš kurio atsiveria nuostabus gamtos vaizdas. Šiame komplekse teikiamos labai įvairios turizmo paslaugos - nakvynė atskiruose nameliuose - apartamentuose su mini virtuvėmis, pirties paslaugos ant Sultekio tvenkinio kranto, yra įrengta amortizuojančios dangos sporto aikštelė lauko tenisui, krepšiniui, futbolui, tinkliniui, badmintonui, teikiamos smulkaus sporto inventoriaus, dviračių, valčių nuomos paslaugos. Žiemą galima išsinuomoti sniego motociklą, pačiūžas, slides, roges.

alt

alt

alt

alt

 

Paskutiniame tos dienos objekte – kaimo turizmo sodyboje „Pas tėvukus", įsikūrusioje Beržoro k., Platelių sen., Plungės raj. svetinga sodybos šeimininkė Marija Striaukienė ne tik aprodė savo valdas, bet vizito svečius pakvietė pasivaišinti žemaitiškais patiekalais – kastiniu su karštomis bulvėmis, maltų kanapių spirgine, namuose keptu pyragu ir žolelių arbata. Kaimo turizmo verslu, edukacinėmis programomis sodybos šeimininkai užsiima daugiau kaip 15 metų, o kulinarinį paveldą puoselėja daugiau kaip 30 metų. Sodybos svečiai vaišinami įvairiais žemaitiškais ir kitais lietuviškais valgiais gaminamais sodybos šeimininkių, o edukacinės programos metu pristatomi valgiai, įvertinti tautinio paveldo produkto sertifikatu. Šioje sodyboje gaminami žemaitiški valgiai pristatomi Lietuvos ir užsienio parodose, įvairių renginių metu visoje Lietuvoje.

alt

alt

alt

alt

alt

Dėl laiko stokos nebuvo aplankyti kiti maršruto „Pieno kelias" dalyviai Plungės rajone – Natalijos ir Arūno Normantų ūkis (Vydeikių k., Žlibinų sen.), Sauliaus Petručio pieno ūkis, kuriame ūkio savininko dukra Sandra kartu su vyru Donatu Kakčiu įsirenginėja sūrinę kur bus gaminami sūriai ir varškė, E.A. Klimų kaimo turizmo sodyba „Iešnalė", kaimo turizmo sodyba „Prie Žiedelio" bei Jurgos ir Antano Jakimavičių energetiniai labirintai.

 

2015 m. balandžio-gegužės mėn. vyko 4 dalių (po 2 dienas) mokymo ciklas klasterio ekspertams – VVG partnerių atstovams. Po vieną mokymo dalį buvo organizuota kiekvieno iš parterių rajone.
Gegužės 5-6 d. viena iš mokymo dalių vyko Plungės rajone, viename iš maršruto objektų – kaimo turizmo sodyboje „Iešnalė". Čia Plungės, Rietavo, Telšių ir Kupiškio projekto partnerių atstovai mokėsi strateginio valdymo pagrindų, praktiškai buvo supažindinti su idėjų generavimo technika „World cafe" bei tikslų detalizavimo technika „Mintilapiai".

 alt

alt

Po mokymų 1 dienos vakarienės metu sodybos šeimininkė Elena Klimienė mokymo dalyvius pakvietė paragauti žemaitiškų patiekalų – „cibulynės", kastinio su karštomis bulvėmis ir maltomis kanapėmis. Šiais patiekalais ypač buvo nustebinti svečiai iš Kupiškio, kai kuriems tai buvo pirmą kartą ragauti valgiai.
Po vakarienės mokymo dalyviai buvo pakviesti aplankyti Žemaitijos Nacionalinį parką (ŽNP). Visų pirma svečiai aplankė XIX a. II p. liaudiškos architektūros su neogotikiniais elementais statytame Platelių dvaro svirne esančią Žemaitijos nacionalinio parko ekspoziciją. 2011 m. atnaujintos Platelių dvaro istorijos, senųjų Platelių, Pilies salos praeities, šio žemaičių krašto etnografijos ekspozicijos, moderni gamtos ekspozicija padarė didelį įspūdį vizito dalyviams. Ne mažesnis įspūdis liko aplankius Užgavėnių ekspoziciją, kuri yra įkurta dvaro arklidėje. Tai pirmasis Užgavėnių muziejus Lietuvoje, kuriame pristatoma garsi Žemaitijoje tradicinė Užgavėnių šventė, daugiau negu 250 įvairių Užgavėnių "lėčynų". Šias abi ekspozicijas labai vaizdinga žemaičių tarme pristatė ŽNP Kultūros paveldo skyriaus vedėja Aldona Kuprelytė. Kai kam iš vizito dalyvių prireikė žemaičių kalbos vertėjo. Po to buvo aplankyta Platelių ežero apžvalgos aikštelė, esanti netoli Jachtklubo, poilsio zonos prie viešbučio „Linelis" bei kitų poilsiaviečių ir stovyklaviečių. Svečiai buvo sužavėti turtingais gamtos vaizdais bei įvairiais objektais bei paslaugomis turizmui, dviračių taku aplink Platelių ežerą.

alt

alt

alt

 

Grįžus į sodybą „Iešnalė" mokymo dalyvių laukė pieno produktų degustacija. Pirmieji savo produkciją pristatė ir apie savo veiklą papasakojo Natalija ir Arūnas Normantai. Buvo ragaujamas ne tik ožkų ir avių pienas, bet ir iš šio pieno pagaminti sūriai. Ūkininkai savo veiklą pradėjo prieš 10 metų, kada persikėlė iš Klaipėdos gyventi į kaimą Plungės rajone. 2008 m. iš Žlibinų bendruomenės gavo 5 melžiamas avis bei 3 merinosų veislės avis ir vieną ožiuką, nes tuo metu bendruomenė dalyvavo Baltijos labdaros fondo „Heifer" programoje.

alt

 

Vėliau Paulius Klapatauskas brandintų fermentinių pelėsinių karvės pieno sūrių gamintojas pristatė savo gamybos specifiką, papasakojo apie nelengvą ūkininko kasdienybę bei suteikė progą paragauti pelėsinio sūrio. Šie ūkininkai savo veiklą pradėjo prieš 5 metus kai iš sostinės Vilniaus persikėlė gyventi į Vilkų kaimą Plungės rajone. Netrukus jų kieme atsirado pirma pusiau Džersių veislės karvė ir smulkių ūkių fermentinės sūrininkystės pradininkas V.Kavaliauskas paskatino juos imtis sūrių gamybos. Taip prasidėjo pirmųjų sūrių gamyba, pirmi džiaugsmai ir nesėkmės, pirmi valgytojų įvertinimai. Šiuo metu jau gaminami 6 rūšių sūriai, jogurtas, rikota, lydytas sviestas. Giedrė ir Paulius Klapatauskai yra vieninteliai šios rūšies sūrių smulkieji gamintojai Žemaitijoje, nes daugelis ūkininkų baidosi šio amato, kadangi šių sūrių gamyba yra labai sudėtingas ir ilgas procesas.

alt

alt

 

Gintė Kazlauskienė – ožkų sūrių gamintoja iš Šarnelės kaimo taip pat maloniai nustebino savo gaminiais. Vaišino ne tik ką tik pagamintu sūriu, bet įvairiais ožkų sūrio deriniais su saulėje džiovintais pomidorais bei bazilikais, česnaku ir rozmarinais.

alt

 

Vakaro pabaigoje „bobutė Petronėlė" (Nelė Dailidonienė) vakaro svečius pamokino kaip reikia nustatyti kokios žolelės arbatai tinka kiekvienam asmeniškai bei pavaišino natūralių savo darže išaugintų žolelių arbata.

alt

 

Antrąją mokymų dieną po mokymų sesijos projekto partneriai buvo pakviesti aplankyti energetinių labirintų ir geometrinių figūrų parką, kurį 2009 m. įkūrė Jurga ir Antanas Jakimavičiai. Aplankius šį parką ir susitikus su jo kūrėjais nuspręsta šį objektą įtraukti į maršrutą „Pieno kelias". Šiame parke galima pasivaikščioti po labirintus, pamatyti ant žemės sukurtą mandalą „Gyvybės gėlelė", gerai praleisti laiką, pailsėti nuo kasdienybės, užsukus į čia veikiančią krautuvėlę įsigyti įvairių suvenyrų, pasimėgauti kava, ekologiška žolelių arbata, ledais ir kt. Tai labai patraukli ir savita vieta turizmui, todėl visi apsilankę vieningai tvirtino norintys čia sugrįžti su draugais ar šeimomis ir prasmingai praleisti laiką neskubant paanalizuoti save ir savo būtį.

alt

alt

alt