Sužinok artimiausius kvietimus teikti paraiškas. Plačiau

Konferencija „Maistas, kurį galima valgyti

Konferencija „Maistas, kurį galima valgyti

Plungės rajono savivaldybės vietos veiklos grupė (VVG) kartu su kitais keturiais partneriais įgyvendina projektą „Maistas, kurį galima valgyti“. Viena iš šio projekto konferencijų „Maistas, kurį galima valgyti – mokyklų ir darželių maitinimo galimybės“ surengta ir Plungės rajone – Beržoro kaime esančioje kaimo turizmo sodyboje „Pas tėvukus“. Jos metu diskutuota apie galimybes sveikiau maitinti darželinukus ir moksleivius – mėsą, pieną, daržoves, vaisius, miltus, kruopas, medų į ugdymo įstaigas tiekiant tiesiai iš ūkių.

Į Beržorą susirinkusius konferencijos dalyvius pasveikino Plungės VVG pirmininkas Algirdas Pečiulis, viešųjų ryšių specialistė Gražina Baužienė, projekto iniciatorė ir koordinatorė VVG „Pajūrio kraštas“ pirmininkė Raimonda Damulienė.

Konferencijoje dalyvavo Plungės rajono savivaldybės tarybos Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Andriejus Stančikas, mero patarėja Vilma Šarnienė, Savivaldybės gydytoja Oresta Gerulskienė, jaunimo reikalų koordinatorė Jurga Venckuvienė, Strateginio planavimo ir investicijų skyriaus vedėja Žaneta Vaitkuvienė, Viešųjų pirkimų skyriaus vedėja Jūratė Garčinskaitė, Žemės ūkio skyriaus vedėja Airida Montvydienė, Švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Dangirutė Vaškienė, Plungės visuomenės sveikatos biuro, lopšelių-darželių „Rūtelė“, „Saulutė“, „Nykštukas“, „Pasaka“, „Vyturėlis“, „Raudonkepuraitė“, Akademiko Adolfo Jucio progimnazijos, „Ryto“ pagrindinės mokyklos, „Babrungo“ progimnazijos, Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos, Kulių gimnazijos, Liepijų mokyklos, Žemaičių Kalvarijos Motiejaus Valančiaus gimnazijos atstovai.

Į konferenciją buvo pakviesti ir ekologišką produkciją auginantys ir gaminantys ūkininkai bei daržininkai: Remigijus Striaupa (daržovės, mėsa), Daiva Abrutė (medus ir jo produkcija), Vaiva Jundulaitė (uogos, daržovės), Tadas Mockus (grūdai ir kita), Paulius Bartkevičius (mėsa), Rūta Andrijauskienė (daržovės), Danguolė Vaitkuvienė (sūriai). Ekologiško maisto edukaciją-degustaciją surengė lektorė Jurgita Krištupienė.

Buvo iškeltos problemos, su kuriomis susiduria tiek ūkininkai, tiek ugdymo įstaigos. Akcentuota, kad ekologiški ir ūkininkų užauginti produktai yra brangesni, tad dalį jų kainos reikėtų dotuoti Savivaldybės biudžeto lėšomis. Ūkininkai ir žemdirbiai minėjo, jog noriai tiektų šviežią produkciją ugdymo įstaigoms, tačiau problemų gali sukelti viešieji pirkimai, įvairių tarnybų reikalavimai.

Pasidžiaugta gerąją lopšelio-darželio „Rūtelė“ patirtimi – ši įstaiga jau perka produktus iš ekologinių ūkių. Nuo šių mokslo metų į Žemės ūkio ministerijos programą įsitraukė ir dar keturi mūsų lopšeliai-darželiai. Pagal šią programą remiamos ikimokyklinio ugdymo įstaigos, kurios vartoja ekologiškus ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagamintus maisto produktus.

Pasisakė ir „Ryto“ pagrindinės mokyklos bei Alsėdžių Stanislovo Narutavičiaus gimnazijos atstovai – šios įstaigos turi savo valgyklas ir savo bendruomenėms tiekia skanesnį vietoje pagamintą maistą.

Projektą „Maistas, kurį galima valgyti“ koordinuoja Klaipėdos rajono vietos veiklos grupė „Pajūrio kraštas“. Be Plungės rajono savivaldybės vietos veiklos grupės, į projektą įsitraukę dar trys partneriai: asociacija „Lamatos žemė“ (Šilutė), Kretingos rajono kaimo plėtros asociacija, Šilalės rajono partnerystės vietos veiklos grupė.

Šio kelias savivaldybes suvienijusio projekto tikslas – sukurti penkių partnerių neformalią partnerystės grupę, kuri taps bendra jungtimi tarp vietos augintojų, perdirbėjų ir vartotojų, skatins aukštesnės pridėtinės vertės ir geresnės kokybės produktų gaminimą ir trumpųjų maisto grandinių organizavimą kiekvieno projekto partnerio teritorijoje.

Šio projekto metu yra sukurtas visų partnerių teritorijų vietos išteklių žemėlapis, kiekvienas partneris suorganizavo 240 valandų trukmės (30 dienų) mokymus trumpųjų maisto grandinių dalyviams, surengė šešias konferencijas, penkerius praktinius mokymus – „lauko dienos”, suorganizavo tikslines išvykas į Nacionalinės maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą ir Augalininkystės produktų kokybės tyrimų laboratoriją, parengė trumpųjų maisto grandinių veikimo tvarkos aprašą, surengta dešimt potencialių grandinės dalyvių susirinkimų ir tiek pat projekto valdymo komiteto posėdžių.

Plungės rajono savivaldybės VVG siekis – suvesti ūkininką su darželiu/mokykla taip sudarant trumpąją maisto grandinę, kuri abipusiai naudinga, o mūsų mažiesiems – sveika. Tikimės, kad tai bus įgyvendinta.

alt
alt
alt
alt
alt
alt